Andreas Berger, szef programu Nestle Continuous Excellence odwiedził fabryki Cereal Partners Poland Toruń-Pacific w Toruniu i Lubiczu oraz Centrum Dystrybucyjne w Grębocinie. Wizyta w Polsce jest fragmentem większego „objazdu” fabryk zarządzanych przez Cereal Partners Worldwide, w której to firmie Nestle SA ma 50% udziałów. Wizyta była organizowana przez szefa operacyjnego Cereal Partners Worldwide Jeroma Jatona. Z Andreasem Bergerem do Polski przylecieli też Christophe Andrin, szef operacyjny CPW w Europie Kontynentalnej oraz Thierry Friant, który odpowiada za implementację NCE w całym CPW.
Goście mieli okazję dowiedzieć się, jak głęboko zakorzeniony jest w CPP program Nestle Continuous Excellence. Na liniach produkcyjnych pracownicy przedstawiali wnioski z przeprowadzonych analiz oraz prezentowali funkcjonujące standardy pracy. Andreas Berger zwrócił uwagę podczas spotkania w Centrum Dystrybucyjnym w Grębocinie, że CPP jest jak dotąd jedyną wizytowaną przez niego organizacją, która mierzy tzw. lead time, czyli czas, jaki potrzebujemy na przygotowanie i dostarczenie produktu o parametrach opakowania, gramatur itp. wskazanych przez naszego klienta. Berger wielokrotnie po wysłuchaniu prezentacji pracowników na liniach produkcyjnych podkreślał, że widać u nich pasję do tego, co robią. Z kolei na spotkaniu podsumowującym zwracał uwagę menedżerów, by ze szczególną troską dbać o ludzi pracujących dla firmy, bo to dzięki nim firmy osiągają dziś przewagę konkurencyjną. Poza tym podkreślał, że w pracy spędzamy 30% naszego życia. Pełne wykorzystanie potencjału pracowników jest możliwe, jeśli zatroszczymy się o dobrą atmosferę i warunki sprzyjające twórczemu rozwiązywaniu problemów.
Na zdjęciach: wizyta w fabryce batoników śniadaniowych w Lubiczu, oraz Andreas Berger (6. od prawej) z zarządem CPP oraz pracownikami odpowiedzialnymi za przygotowanie i przebieg wizyty.